Hur funkar ett taklyft

Med Åtvidabergs Takvåningar som leverantör är ni i trygga händer. Vi hjälper er genom hela processen, från de första frågorna till monterad takvåning.

När tankarna på en ny takvåning börjar ta form tar ni kontakt med oss för en första prisindikation. För att vi ska kunna ta fram ett detaljerat offertförslag gör vår säljare ett besök hemma hos er där vi går igenom just era behov och önskemål.

Vi hjälper dig att utveckla din idé

För att vi ska kunna beräkna ett pris och utforma ett förslag på hur takvåningen ska se ut behöver era tankar och idéer förtydligas. Våra duktiga säljare hjälper er genom att ställa frågor och komma med förslag. Ofta kommer vi så långt tillsammans att ni kan få ritningar direkt från oss. I vissa fall kan det vara en klok idé att anlita en arkitekt som hjälper er med planlösning, exteriör utformning, materialval och förslag på hur funktionen i undervåningen kan komma att förändras med ett taklyft.

 

Vi mäter upp och bygger

När bygglovet är klart påbörjar vi tillverkningen av er nya takvåning. Först gör våra tekniker en noggrann genomgång och exakt uppmätning av ert hus. Med detta som grund gör vi projekteringen och konstruktörerna tar fram ritningar för tillverkning och montage. Modulerna byggs inomhus i varma och torra lokaler på vår snickerifabrik här i Åtvidaberg. Det effektiviserar byggprocessen samtidigt som det eliminerar risken för fukt i väggar och tak. Naturligtvis bygger vi enligt alla gällande normer och branschregler. När modulerna är klara transporteras de väl förpackade med lastbil till din tomt.

 

Bygglov och leveransavtal

När ni har bestämt er för en takvåning från Åtvidabergs Takvåningar upprättar vi ett leveransavtal. Har ni inte bygglov redan så hjälper vi till med ritningar för en takvåning som passar till just ert hus. Bifoga ritningarna tillsammans med er bygglovsansökan.

 

Ny takvåning på tre dagar

Normalt sett anländer våra montörer till ert hus en måndagseftermiddag och börjar förbereda för lyftet. Måndagen och tisdagen brukar gå åt till förberedelser. Som köpare är ni ansvarig för städning och avfallshantering med mera på byggplatsen. Det kan ni lösa genom att vara på plats själva eller genom att hyra in hjälp.

Atvidaberg_hur_funkar_det_1

På onsdagen lyfter en mobilkran av det gamla taket och sätter den nya takvåningen på plats. Sju, åtta timmar senare är lyftet klart och ditt hus utbyggt. Våra montörer färdigställer så att det blir tätt och sätter dit vindskivor och gavelsprångsinklädnad. Ni kan lugnt bo kvar i huset under hela montagetiden.

Obs, tidsåtgången kan variera beroende på hur komplicerat taklyftet är.

 

När montörerna lämnar platsen…
… är det dags för dig att fortsätta.

När taket är på plats återstår några saker utvändigt och invändigt. Takpannor ingår i priset men för att hålla nere kostnaden ansvarar ni för läggningen av dem. Detsamma gäller takfotsinklädnad, takfotsbrädor samt midje- och knutbrädor. Efter det återstår bara kompletterings- och inredningsarbeten. Ni gör jobbet själv eller anlitar en snickare.

 

Varför gör ni inte helt färdigt?

Baserat på över 30 års erfarenhet av taklyft och takpåbyggnader har vi utvecklat vår leveransbeskrivning till att innehålla de områden där vi har de största konkurrensfördelarna. Vi fokuserar på det vi vet är svårast och mest komplicerat och lämnar det arbete som kunden själv kan göra eller inhandla av lokala entreprenörer utanför vårt erbjudande. Vår erfarenhet visar att det blir ekonomiskt mest fördelaktigt för dig som kund.

Atvidaberg_hur_funkar_det_4

När det gäller exempelvis inredningssnickerier finns det lokala entreprenörer som är duktiga och har bra förutsättningar att lämna ett konkurrenskraftigt pris. På många platser har vi goda relationer med olika hantverkare och kan komma med tips.

 

Detta ansvarar köparen för

Takfoten ska spikas och ”midjan” göras färdig med material som levererats löst. Takpannorna läggs på enligt anvisningarna från takpanneleverantören. För rördragningen i bjälklaget behöver ni anlita rörmokare och elektriker. Sedan är det dags att montera den kompletterande isoleringen i golvbjälklaget och lägga på golvspånskivorna. Därefter regelverket för innerväggar och väggskivor.

 

Checklista – att göra inför ett taklyft:

  • Vinden skall vara tömd och urstädad.
  • Eventuella VVS-installationer (värme, vatten, expansionskärl) ska kopplas ur eller pluggas.
  • Isolering som ligger över takstolen ska plockas bort men isoleringen mellan takstolarna kan vara kvar (gäller ej lösull). I hus med mineralullsisolering kan denna i vissa fall återanvändas.
  • Vissa förrådsgolv kan behållas.
  • Utvändigt ska takpannor eller annan taktäckning plockas bort.
  • El- och telefonledningar samt TV-antenner som finns på vinden eller i anslutning till denna tas bort.
  • Gavelspetsar med fasadtegel, puts eller murning ska rivas. Träpanelspetsar sågar våra montörer bort.
  • Kontrollera att det finns plats på tomten för det gamla taket i två till fyra delar. Vid trånga tomter kan det krävas container för omgående bortforsling. Vår säljare kontrollerar att det finns plats för kran och lastbilar.

Låt oss berätta mer om möjligheterna med Åtvidabergs takvåningar

Fyll i ditt namn, telefonnummer och e-post så återkommer vi till dig

Inspiration

- se våra referenser

Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter